The Career Analytics Company

IT / Engineering talent rekruteren doe je zo: Neem hun loopbaan en cultuurfit mee in je dialoog

July 10, 2018

 

 

 

Als rekruteringsexpert kijken we verder dan enkel het cv of de verworven competenties van de kandidaat voor ons. Het ultieme doel is de ideale match te vinden tussen medewerker en functie. Meer nog, de ideale fit tussen medewerker en bedrijfscultuur.

 

Maar wat is dat juist, die fit, en hoe krijg je daar vat op? Nog belangrijker misschien, hoe investeer ik op lange termijn in het behoud van de link tussen de waarden van een medewerker en die van mijn bedrijf?

 

Waar gaan kandidaten naar op zoek?

 

Vandaag de dag zoeken kandidaten een betekenisvolle functie in een bedrijf waar ze met plezier hun dagen doorbrengen en vol energie kunnen werken aan een gezamenlijk doel. Het is dan ook cruciaal dat ze zich thuis voelen en dat de werkomgeving tegemoetkomt aan hetgeen de kandidaat motiveert. Is er een match, dan stelt de kandidaat zich flexibel op en wordt zijn energie ingezet om de beste resultaten te behalen.

 

Het blijft moeilijk om die fit tussen kandidaat en organisatie objectief te benaderen tijdens, eerder artificiële, gesprekken. Eens aan boord is het dan ook cruciaal om deze fit te onderhouden en te werken aan een samenwerking op lange termijn die voldoet voor beide partijen.

 

Waken over de binding met jouw organisatie

 

Professionals rekruteren is een grote investering voor jouw bedrijf, zeker voor specifieke IT-medewerkers en ingenieurs. Eens aangeworven begint het echte werk. Hoe blijf je jouw medewerkers boeien en zorg je voor een hechte band met jouw bedrijf? In functionerings- en evaluatiegesprekken zit je tegenover een medewerker die in het beste geval zelf bewust bezig is met zijn eigen loopbaan. Hij of zij heeft dan voor zichzelf een goede antenne ontwikkeld en toetst continu af of zijn waarden nog in lijn zijn met het lange termijnplan van de organisatie. Het kan ook zijn dat de medewerker zich net veel te weinig bewust is van wat hij of zij echt belangrijk vindt en daarom ook weinig doordachte loopbaanbeslissingen neemt. Dit is niet alleen zonde voor de medewerker, maar ook voor de organisatie. Als drijvende waarden te weinig besproken of gekaderd worden in de op het eerste zicht of soms tegengestelde belangen van medewerker en organisatie, dan kan dit nefaste gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld een onverwacht ontslag.

 

Een nieuwe insteek

 

De loopbaan en evolutie van medewerkers wordt steeds meer een volwassen dialoog tussen twee gelijken. Een hernieuwde insteek met een nieuwe inhoud en opbouw dringt zich op.

 

Als HR-medewerker moeten we enerzijds inzicht krijgen in de loopbaandrijvers van onze medewerkers. Anderzijds moeten we medewerkers aanzetten om over hun loopbaan te reflecteren indien ze daar zelf niet toe geneigd zijn. Met een nieuw arsenaal aan gesprekstechnieken gaan we dieper dan enkel het praten over ontwikkelingsnoden en verworven competenties. We worden als het ware een (loopbaan)coach en gaan actief het ‘loopbaan denken’ van onze medewerkers ondersteunen. In heel dit proces staat een open dialoog over persoonlijke groei en lange termijn denken centraal.

 

Hoe ga je van start?

 

De Career Fitness Profiler biedt een objectieve kijk op de kernwaarden van jouw medewerker en vooral, de manieren waarop hij of zij binnen jouw bedrijf hierop kan inzetten. Het rapport biedt inzicht en geeft een leidraad voor deze dialoog.